Klíma Pozitív

hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Partnerek és támogatók:

A KLÍMA+ program az Országos Bűnmegelőzési Bizottság és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Regisztrálna?

Helyreállító Igazságszolgáltatási Díjat nyert a Foresee

Feltöltve: 2018. 07. 02.

 

A Foresee Kutatócsoportnak ítélte meg nemzetközi díját az Európai Fórum a Helyreállító Igazságszolgáltatásért (European Forum for Restorative Justice - EFRJ), melyet eddig kizárólag magánszemélyek kaphattak meg.

Ennek a rangos díjnak a célja olyan, többnyire kutató vagy aktivista személyek és szervezetek munkájának értékelése es elismerése, akik vagy amelyek hozzájárultak a helyreállító igazságszolgáltatás gyakorlatának fejlődéséhez, illetve megerősítéséhez Europában elméleti, gyakorlati, empirikus vagy akár politikaisíkon.

Ezen személyek és szervezetek egyaránt azon dolgoznak, hogy miként lehet hatékonyan megelőzni a konfliktusokat, illetve a feszültségeket hogyan lehet a párbeszéd útján, mindenki számára megnyugtató módon rendezni, akár egyének, akár csoportok között, a kisközösségek, az iskola, a család, az igazságszolgáltatás és az egyéb, támogató rendszerek szintjén.

2010 óta összesen négyen mondhatják az elismerést magukénak, mindannyian egyetemek és kutatóközpontok neves képviselői.

Idén egyedülálló módon egy egész csoport, a Foresee bizonyult érdemesnek a díjra. A díjat az Európai Fórum a közel 50 országot képviselő, több mint 300 fős nemzetközi konferenciáján adta át Tiranában, Albániában. A nemzetközi elnökség azzal indokolta döntését, hogy az elmúlt években a Kutatócsoport bebizonyította, hogy a resztoratív megközelítés nemcsak az igazságszolgáltatás egy lehetséges iránya, hanem ezt a szemléletet és gyakorlatot az oktatás, a települési közösségek és számos egyéb színterek felé is ki lehet terjeszteni. 

Mindezt egy olyan társadalomban vitte véghez, amely máig magán viseli a 20. század traumáinak hatását, ahol a hit önmagunkban, az őszinte párbeszéd erejében és az egymás iránti bizalomban sokkal sérülékenyebb, mint a nyugati demokráciákban.

Dr. Törzs Edit, az Európai Fórum a Helyreállító Igazságszolgáltatásért ügyvezetője a díj átadásakor a következőket mondta: “... fiatalok, innovatívak, dinamikusak és kreatívak, akik magas szinvonalú és nagyon hasznos tevékenységet végeznek, mely példaértékű a helyreállító igazságszolgáltatás további fejlesztésében. “

A Kutatócsoport 2008-ban kezdte meg működését. Alapítója és ügyvezetője Dr. Fellegi Borbála (kutató, képzett mediátor és facilitátor, szenior mediátor tréner, 2015 óta az amerikai székhelyű Resztoratív Gyakorlatok Nemzetközi Intézetének egyetemi programjának oktatója - www.iirp.edu).

A Foresee sikeres működésének többek között az is a titka, hogy felismerte, hogy az összetett társadalmi problémákra önmagában egy szakma sem tud választ adni, így olyan munkacsoportot hoztak létre, amelynek tagjai különböző nézőpontból, eszközökkel és módszerekkel megközelítve, egymással együttműködve dolgoznak ki akciókat.

Minden projektben különböző tudományterületekről érkezők dolgoznak együtt, a kutatócsoportban elérhető szociológus, szociális munkás, jogász, közgazdász, kommunikációs szakember, közösségfejlesztő, kriminológus, informatikus elméleti és gyakorlati szakemberek.

Dr. Fellegi Borbála így nyilatkozott a díj kapcsán így nyilatkozott a munkájáról:

„Hiszek abban, hogy ha elég kitartóan kérdezünk, támogatunk, odafordulunk, valóban odafigyelünk a kérdésekre adott válaszokra és kibírjuk, hogy nem osztunk tanácsot , azaz nem akarunk okosabbak lenni azoknál, akikkel együtt dolgozunk, akkor csodálatos emberi és közösségi élményekben lehet részünk, amelyek az emberek egymáshoz fordulásából, kapcsolódásából és a bennük rejlő együttérzésből jönnek létre.
Tudjuk természetesen, hogy a különböző konfliktuskezelési módszereknek számos határa van, sokszor nem látjuk, hogy akik konfliktusban állnak egymással, tényleg megoldják-e ügyeiket akkor és ott. 
De akkor sem látok más lehetőséget a továbblépésre, mint beszélni, beszélgetni, gondolkodni, reflektálni és egymással megosztani.”

A díjról bővebben itt olvashat.

 

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.