Klíma Pozitív

hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Partnerek és támogatók:

A KLÍMA+ program az Országos Bűnmegelőzési Bizottság és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Regisztrálna?

Erőszak az iskolában – Kriminológiai TDK kerekasztal beszélgetés

Feltöltve: 2011. 10. 31.

 

Október 25-én kedden 17.30-tól az iskolai konfliktusokkal, az iskolai erőszakkal és az iskolai konfliktuskezelés lehetőségeivel foglakozott az ELTE ÁJK Kriminológiai TDK-ja. Vendégek voltak: Aáry Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa és Fellegi Borbála kutató.

A kerekasztal beszélgetésen nagyjából 15 hallgató vett részt. Az érintett témák között voltak a bántalmazó és bántalmazott gyermekek személyiségjegyei, a tanárok szerepe és felelőssége, a családi hátterek, valamint a család szerepe. Szintén megvizsgálásra került az iskolai erőszak kapcsán a jogi szabályozás szerepe, megfelelősége, a látencia, valamint a lehetséges megoldások, különös hangsúllyal az alternatív vitarendezési módokra.

A beszélgetés végére a résztvevők egyetértettek abban, hogy kulcsfontosságú a mindennapi kommunikáció minősége egymással, hiszen az iskolai agresszió csak annak a jéghegynek csúcsa, melyet diákok, tanárok, családok és szakemberek között nap mint nap kialakuló számtalan apró interakció képez. Az agresszió csökkentéséhez pedig ezeket az egymással való érintkezéseket kell támogatóbbá tenni: bizalom, jobb párbeszéd, valódi partnerség, több reflexió magunkra és másokra, egymásra figyelés, egymás meghallgatása, több dicséret és lehetőség kérdéseink, hibáink és szükségleteink biztonságos közegben való megosztására.

Nincsenek üzenetek

A hozzászóláshoz kérjük, jelentkezzen be.