Klíma Pozitív

hu
Helyreállító igazságszolgáltatás

Facebook
Partnerek és támogatók:

A KLÍMA+ program az Országos Bűnmegelőzési Bizottság és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Regisztrálna?

A filmről

Van dolgunk egymással

Közösségi konfliktuskezelés az iskolában

A program keretében elkészült, elsősorban középiskolásoknak szóló 27 perces film legfontosabb célja, hogy audiovizuális eszközökkel segítse az alternatív vitarendezés (AVR) szemlélete iránti érzékenyítést. Ezt elsősorban az AVR fontos alapelveinek iskolai szituációkhoz kötött bemutatásával teszi, és emellett bepillantást enged egy konkrét iskolai ügy erőszakmentes megoldásába is, rámutatva a folyamatban használt lépésekre, módszerbeli eszközökre. Elsősorban azt szeretnénk elérni a filmmel, hogy a nézők elgondolkozzanak, és reflektáljanak saját konfliktusmegoldási gyakorlatukra: kapjanak megerősítést az általuk alkalmazott pozitív gyakorlatok tekintetében, ugyanakkor szembesüljenek az általuk alkalmazott vagy elszenvedett “nem erőszakmentes” vitarendezési megoldási utakkal is. 

A filmet képzett vetítőpárok mutatják be egy beszélgető-vetítő foglalkozás keretében, meghatározott tematika mentén.

Miért hatékony a filmes illusztráció?

  • a vizuális információ segíti a foglalkozáson részt vevők aktivizálódását, előmozdítja a reflektálást és a véleménycserét;
  • a bemutatott jelenetek miatt könnyebbé teszi a témával való azonosulást;
  • egyszerűbbé teszi a beszélgetés témájának behatárolását, a bemutatott fogalmak és a témákhoz kapcsolódó irányított kérdések megértését;
  • lehetőséget ad a filmben felismerhető metakommunikációs eszközök (gesztusok, a mimika, a hanglejtés, a hangsúly, a térköz) elemzésére, így segítve a konfliktusok felismerését, megértését;
  • a filmen látott pozitív konfliktusmegoldási példa nyomot hagy a befogadókban, a minta a későbbi konfliktushelyzetekben könnyebben felidézhető.

A film szereplői a Tanext Akadémia diákjai, a velük foglalkozó iskolai segítő szakemberek és pedagógusok, valamint a KLÍMA+ projektben dolgozó szervezetek szakértői. A filmet Takács Mária rendezte.

Örülünk, ha a filmet sokan sokfelé használják, vetítik, így valósulhat meg a széleskörű tájékoztatás és szemléletformálás.
Ennek használata teljesen ingyenes, csupán annyit kérnénk, hogy a film bemutatásakor kerüljön megemlítésre, hogy a film a Foresee Kutatócsoport megbízásából készült.
Köszönjük!

A film megtekintéséhez kattintson ide.